Könyvtári felhasználók alapfokú képzése

2. MODUL

ÍZELÍTŐ A WEB 2.0 ALKALMAZÁSOKBÓL

1.   ÁLTALÁBAN A WEB 2.0-RŐL

Az első órákon megismerkedtünk a webes keresőrendszerekkel, ám tapasztaltuk azt is, hogy némelyik több olyan funkciót, szolgáltatást is tartalmaz, amely túlmutat azon, hogy egyszerű keresőként használjuk csak. Ebben a modulban megismerkedünk a Web 2.0 néhány népszerű alkalmazásával, majd visszatérünk a Google+ webkettes szolgáltatatásaihoz.

1.1.            WEB 2.0 - FOGALOMTISZTÁZÁS

A web 2.0 kifejezés közösségre épülő, internetes szolgáltatások gyűjtőneve. A lényege, hogy olyan eszközök állnak a rendelkezésünkre, amelyeknek köszönhetően az egyszerű felhasználó már nemcsak a tartalom befogadására képes, hanem tartalom előállítására és a weben való publikálására. Jellemzője a közösségi gondolkodás, a hálózatépítés, a webes barátkozás, közös tartalomépítés, tudásmegosztás, az interaktivitás. A webkettes szolgáltatásokban a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat már maguk a felhasználók töltik fel, osztják meg, illetve véleményezik. Az interaktivitás és a fogyasztók egymással folytatott kommunikációja miatt napjainkban alig van olyan oldal, amely köré ne szerveződne már valamilyen (építő) közösség. (lásd. pl. SZTAKI Szótár) A passzív befogadó egyre aktívabb és egyre interaktívabb lesz a web 2.0 környezetben.

Kapcsolódó fogalmak, szolgáltatások:

-  Tartalommegosztás (sharing): információkat, linkeket, dokumentumokat osztanak meg egymással a felhasználók. Az információ kiajánlása teljesen jogszerű, de a tartalmak, illetve a filmek, zenék, stb. megosztása már jogi problémákat vet fel!     
Linkmegosztás: 
www.delicious.comwww.linklist.hu

Képmegosztás: www.picasa.comwww.indafoto.hu, www.flickr.com 

Videó megosztás: www.youtube.com, www.indavideo.hu .

 

-  Blog (internetes napló): az angol „web log” vagyis netes bejegyzés szóból származik. Napló formájában bárki szabadon megírhatja gondolatait, ötleteit, a vele történteket.

Jellemzője, hogy rendszeres, szinte naprakész odafigyelést igényel, azaz az olvasótábor megtartása érdekében folyamatosan írni szükséges. Nem árt, ha van a blogírónak humorérzéke, jó íráskészsége, kitartása, kreativitása érdekes témák felvetésében. A blogok speciális weboldalak. Az átlagos weboldalhoz képest nagyon könnyen, a tulajdonosuk által, programozói tudás nélkül bővíthetőek, feltölthetőek szövegekkel, képekkel, hangfájlokkal, videókkal. A blogbejegyzések időbélyeggel ellátottak. A személyes kapcsolatteremtésre alkalmasak, hiszen tartalmaznak hozzászólási lehetőséget, amivel visszacsatolást biztosítanak a szerzőnek, az olvasónak pedig kérdezési, tetszésnyilvánítási lehetőséget.[1]

Mikroblog: lényege a rövid üzenetek küldése, amelyek a bloghoz hasonlóan a felhasználó saját felületén időrendi sorrendben jelennek meg. Előnyük, hogy a bloggerek könnyen kapcsolatba léphetnek egymással és figyelemmel kísérhetik egymást.

 Twitter

Ilyen mikroblog a Twitter (https://twitter.com/), amelyen a felhasználók rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írnak formázatlan szövegként, maximum 140 karakterben. Híres twitterező pl. Ferenc pápa, akinek üzeneteit több millióan követik a Twitteren.

-  Fórumok: az azonos érdeklődési körű emberek közötti aránylag laza kapcsolati lehetőség, amelyben szöveges párbeszédet folytathatnak egymással a felhasználók. Meghatározhatjuk úgy is, hogy az információk, vélemények cseréjének és ütköztetésének szervezett és strukturált formája. Sokféle témában találni fórumcsoportokat pl. a forum.index.hu[2] oldalon.

-www.wikipedia.huWikipédia, illetve wikik (ingyenes tudástárak): egy-egy közösség által fejlesztett szabad enciklopédiák. Hozzáférésük általában ingyenes.
A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, általános világenciklopédia.
A 286 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 30 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, és több mint 39 millió felhasználó szerkeszti őket világszerte. Hátrány, hogy szerkesztésben sajnos olyan emberek is részt tudnak venni, akiknek nem céljuk az, hogy hasznosan tartalmakkal töltsék fel az egyes szócikkeket. A Wikipédia rendkívül népszerű információforrás a diákok körében is. A papír alapú enciklopédiák helyett előbb fordulnak a gyorsabban kikereshető, könnyen átmásolható webes tudástárakhoz.
www.wikipedia.org  A röviden bemutatott Wikipédián kívül rengeteg wiki jött már létre. A Wikiwiki.lap.hu oldalon összegyűjtöttek néhányat. Böngésszen kedvére! http://wikiwiki.lap.hu/

-  RSS, illetve egyéb tartalomszolgáltatás: a klasszikus hírportálok külön lehetőségként felajánlják a híreik és cikkeik rövidített verzióját – a teljes anyagra való kattintási lehetőséggel. Így nem kell mindenkinek minden nap végignéznie az összes „kedvenc” oldalát, hanem csak az őt érdeklő gyorshírekből a lényeget.

-  Közösségi oldalak (social network) - egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll. Sokféle kapcsolatról beszélhetünk: a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. Szervezetek. intézmények számára az információ átadás, terjesztés és megosztás gyors, széleskörű közlési formája. Rövid idő alatt tudnak, a hozzájuk kapcsolódó emberek, közösségek részére továbbítani friss híreket. A közösségi oldalakon is lehetőség van érdeklődési területenként csoportokat alkotni.

Veszélyei:

        Visszaélhetnek adatainkkal, képeinkkel – más oldalon jelenhetnek meg rólunk kompromittáló fotók, mindent kideríthetnek rólunk, átverhetnek, zaklathatnak. Innen informálódnak a betörők, a rendőrség.

         Ismerkedés az interneten - ismeretlen ember hamis adatokkal

         Bárki számára elérhető, zavaró, felkavaró fotók, tartalmak, üzenetek (pedofília, öngyilkosság)

         Szórakozás, valós kapcsolatok helyetti időtöltés   függőség, elszigetelődés

 

 


 Szövegdoboz:     FELADAT

1.    Nézzen utána, hogy ki a Wikipédia szülőatya!

2.    Mi a szikhizmus? Használja a Wikipédiát!

3.    Milyen magyar blogokat talál az Interneten? Érdeklődésének megfelelően válasszon egyet ki, majd valamelyik bejegyzéshez fűzzön véleményt!

 

 

Ugrás a lap tetejére

1.2.            Közösségi oldalak

A tanfolyam során nem mehetünk el a közösségi oldalak mellett. Bár az előzőekben pár gondolattal érintettük létezésüket, most ismerkedjünk meg néhánnyal:

  http://www.popularis.hu/iwiw/iwiw_logo.jpgiWiW (http://iwiw.hu) magyar ismeretségi hálózat, mely 2002-ben kezdte működését WiW néven, 2005-2010 között a leglátogatottabb magyar weboldalnak számított. Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) rövidítése. Az iWiW közösségébe kezdetben új tag csak akkor léphetett be, ha egy már regisztrált használó az iWiW rendszeréből meghívólevelet küldött részére. Jelenleg enélkül is lehet regisztrálni már.

Jellemzői: többnyelvűség, ismerősök csoportosításának lehetősége, képfeltöltés, városokba rendezés, rendszerüzenetek és külső e-mailes értesítés, üzenő fal és belső üzenetküldési rendszer, nyílt fórum. A közösségi oldal napjainkra veszített népszerűségéből, a Facebook óriási tábort, főként a fiatalokat csábította el. 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/archive/d/d9/20070516152259!MyVIP_logo.jpgmyVIP.com (http://myvip.com) – magyar ismeretségi hálózat, amely megjelenésekor nem jelentett újdonságot, hiszen a fennemlített iWiW már működött. Gyorsan nagy közösséget tudhatott magáénak. Sikerének titka az volt, hogy a kezdetektől lehetett képeket feltölteni, ma már zenét és videót is. Rendelkezik faliújság és klubalapítási lehetőséggel, azaz az azonos érdeklődésű felhasználóknak összekapcsolódhatnak. MyVIP.com több mint 3 millió taggal rendelkezik. A MyVIP közösségi oldal célja, hogy kellemes időtöltést biztosítson.[3]

 

http://sttc.network.hu/images/newsletter/header_logo.gifNetwork (http://network.hu) - Az oldal közösségi alapokon működő tudásbázisként próbál működni, amit a felhasználók szerkesztenek. Érdeklődés alapján szerveződhetnek a tagok: egészség, wellness kultúra, művészet, sport, stb.

 http://www.vetsintech.co/wp-content/uploads/2012/06/facebook-logo.jpgFacebook (http://www.facebook.com) - A Facebook egy közösségi oldal, aminek segítségével kapcsolatot tarthat ismerőseivel, korlátlan mennyiségű fényképet tölthet fel, hivatkozásokat és videókat oszthat meg barátaival. Részletesebben foglalkozzunk vele a gyakorlatban.

Természetesen jóval több közösségi oldal található az Interneten. A Wikipédián megtalálható felsorolásuk.[4]

 

Válasszuk ki a Facebook-ot! Regisztráljunk!   Nézzük meg szolgáltatásait! 
Regisztráció   

 

Készítsük el saját profilunkat !

 
 

  

Ugrás a lap tetejére 

2.   Egyetlen fiók az összes google-szolgáltatáshoz

https://ssl.gstatic.com/accounts/signup/more-than.jpgRengeteg ingyenes elektronikus levelező rendszer érhető el a világhálón. Bár állandó internetkapcsolatot igényelnek, a webes felületen történő levelezés előnye, hogy nem számítógéphez kötött és a világ bármely pontjáról használhatjuk. Ezek a levelezési programok regisztráció után ingyenesen használhatók, mint pl.: freemail.hu, citromail.hu, gmail.com, gmail.hu, mailbox.hu stb. Ismerkedésünket a Google Gmail ingyenes webmail szolgáltatásával folytassuk. Javasolt azért is, mert egy regisztrációval sokféle web 2.0 szolgáltatást érünk el, pl. a Google termékeit a Gmailtől a Google+-on át a YouTube-ig, egyetlen felhasználónévvel és jelszóval igénybevehetjük valamennyit. Bármilyen eszközről hozzáférhetünk minden tartalmunkhoz – a leveleinkhez, fotóinkhoz stb. Kép- vagy hangalapú keresést is indíthatunk, kérhetünk részletes navigációt, automatikusan feltölthetünk képeket. Video hívást kezdeményezhetünk, de üzenetet küldhetünk egy egész csoportnak is. Az ingyenesen elérhető Google Driveban pedig közösen dolgozhatunk úgy is, hogy több ezer kilométer választ el ismerősünktől, munkatársunktól.

 

 

Gmail néhány szolgáltatása, jellemzője:

  •  Óriási tárhelyet biztosít.

  • Cimkézés - Az emailek manuálisan vagy egyéni szűrők alapján is felcímkézhetőek, amik később ezen címkék alapján egy kattintással egyszerűen leszűrhetőek.

  •  Csoportosítás - Az azonos alaplevélhez tartozó válasz- és továbbított levelek egy csoportba rendezve érhetőek el.

  • Spamszűrés - Jelenleg az egyik leghatékonyabb megoldással a Gmail rendelkezik. Maximum egyszer juthat át a nem kívánt levél, másodszor már biztosan nem érkezik a problémásnak jelölt feladótól.

  •  Chat - A Google Mail beépített csevegőfunkciója által felgyorsítja az üzenetváltást, amit automatikusan naplóz és visszakereshetővé tesz.

  •  Mobil funkciók - Mobiltelefonra optimalizált felületei

  • Testre szabható felület - Hátterek és témák tehetik otthonosabbá a napi szinten használt munkafelületet.


 
 1.    Hozzunk létre saját google-fiókunkat!

2.    Google+ alkalmazáson belül kialakíthatjuk saját profilunkat. Olyan adatokat adjunk meg, amit szívesen megosztunk másokkal. Lehet fotót, videót, linket, eseményt, szöveget. Létrehozhatunk saját közösségeket, ahol érdeklődés, család, ismerős, barát, stb szerint csoportosíthatjuk ismerőseinket. Indíthatunk video beszélgetést a Hangouts menüponttal.

3.    Lépjünk be „gmail” levelező-rendszerünkbe! Elsőként nézzük meg a Beállítások menüben, hogy milyen korlátozásokat, milyen utasításokat adhatunk levelezőnkre vonatkozóan.

A címtárban létrehozhatunk egy címlistát, melynek segítségével könnyebben tudjuk tárolni a nekünk fontos email címeket. Egy beérkező levél feladóját hozzá tudjuk adni a készített címlistánkhoz.

4.    Írjunk egy levelet!  A levél írásakor mindig meg kell adni:

·         a címzettet, akinek a levél szól.

·         levelünk tárgyát, 2-3 szavas tartalmát

A megírt szövegünket formázhatjuk, illetve csatolhatunk mellé különböző kép- és hangfájlokat is. A beérkező levelekre válaszolhatunk, továbbíthatjuk, nyomtathatjuk, törölhetjük, címkézhetjük, mappába rakhatjuk.

 

 


 

1.    Küldjön karácsonyi képet tanfolyamvezetőjének emailben!

2.    Keresse meg az LGT Együttes „Miénk itt a tér” c. dalának teljes szövegét, majd küldje el tanfolyamvezetőjének!

3.    Keressen egy humoros képet, majd ossz meg ismerőseivel a közösségi oldalán!

 

 

Ugrás a lap tetejére [1] Blogokról, fajtáikról részletesebben olvashat a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Blog