Könyvtári felhasználók alapfokú képzése

3. MODUL

WEBEN A KÖNYVTÁR

 

2.3.2     ALEPH – Nyme savaria egyetemi központ könyvtára

Az ALEPH rendszer alapvetően nagy könyvtárak számára ajánlott, mert képes nagy állományok kezelésére. A jelenleg elterjedt ALEPH 500 verzió piacvezető program a könyvtár automatizálás területén. A mai elvárásoknak maximálisan megfelelő könyvtári megoldás. Ipari szabványokon alapul, a rugalmasság és könnyű használat szempontjait tartja szem előtt.[1]  OPAC-modul teljes egészében a weben keresztül érhető el, tetszőleges böngésző-programmal. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Könyvtár katalógusa elérhető: sek.nyme.hu/konyvtar  címen.

A NyME SEK Központi Könyvtárának rendszerébe belépve, a kezdő oldalon a fejlécben találjuk a választható menüpontokat, amelyek a katalógus szolgáltatásait mutatják.
A fejléc legtetején mindig azt láthatjuk, hogy melyik adatbázisban keresünk éppen.

Olvasói tranzakciók – bejelentkezés

Az olvasói tranzakciók bejelentkezéshez kötöttek. Bejelentkezésnél kétszer egymás után az olvasójegy vonalkódját kell beírni. Olvasójegyem menüpontban megnézhetjük kölcsönzéseink lejárati dátumát, van-e késedelmi díjtartozásunk, és meddig érvényes az olvasójegyünk? Kölcsönzött könyveink listáján kérhetünk hosszabbítást az adott könyvtár szabályainak megfelelően.  A Beállítások alatt meghatározhatjuk, hogy a találatokat milyen formában jelenítse meg a rendszer a képernyőn, valamint a gép párbeszédnyelvét (angol - magyar). A bejelentkezéshez kötött műveletek elvégzése után alkalmazzuk a „Bejelentkezés vége” menüpontot, hogy más olvasó ne férjen hozzá adatainkhoz.

Visszajelzés - Ha bármi észrevételünk van a katalógus működésével kapcsolatban, ezt megírhatjuk emailben a könyvtárosnak. Súgó a legfontosabb tudnivalókat használat közben is megnézhetjük a súgó menüponttal.

Az Adatbázisok feliratra kattintva megjelenik a katalógusban található adatbázisok leírása, és innen kiválaszthatjuk, melyikben szeretnénk keresni. NyME SEK könyvtárának OPAC-ja nagyon gazdag, pl:

 - Egyesített online katalógus (EDK, Századok és KURZUS kivételével)

Könyvek (1991-től), helyismereti gyűjtemény és a különgyűjtemények

       Osztrák könyvtár dokumentumai

       Kollégiumi könyvtári dokumentumok 

       Devecseri Gábor könyvtár dokumentumai

Időszaki kiadványok adatbázisa

Szakdolgozatok adatbázisa 1990-től

Médiatár videodokumentumai - DVD, VHS videokazetta

Médiatár hangdokumentumai - CD, hanglemez, hangkazetta

CD-ROM dokumentumok

Oktatói publikációk adatbázisa

BDF kiadványok - Helyben kiadott dokumentumok adatbázisa

Digitális oktatási gyűjtemény (KURZUS)

Ha a főmenüben KERES gombra kattintunk, láthatjuk, hogy többféle keresési mód áll rendelkezésünkre. Választhatjuk az egyszerű keresést, a több-mezős keresést, a keresést több adatbázisban, összetett keresést és a "CCL keresést."

Néhány általános tudnivaló:

 •  Az egyszerű keresőfelületen szűkíthetjük a keresést adott mezőre a legördülő lista segítségével (cím, sorozat, konferencia, szerző, testület, konferencia, tárgyi mezők, nyelv, ETO, kiadó, megjelenési hely, megjelenés éve, konzulens, szak, URL webcím, vonalkód).

 •  A rendszer nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között. Így mindegyik változat ugyanazt a találati halmazt eredményezi.

 •  Ha azt választjuk, hogy a "Szavak egymás mellett" legyenek, akkor a „nemzetközi gazdaság” keresésénél a program csak azokat a rekordokat gyűjti le, amelyekben a nemzetközi szót követi a gazdaság.

 •  A beírt szavak között logikai "ÉS" kapcsolat van. A keresőkérdésben használhatjuk a logikai (Boole-) operátorokat: AND (logikai ÉS), OR (logikai vagy) és NOT (logikai ÉSNEM). Így például nemzetközi OR gazdaság minden olyan rekordot megjelenít, amelyben vagy a nemzetközi vagy a gazdaság kifejezés előfordul.

 •  A kereső kifejezés csonkolása a ? vagy * használatával lehetséges. A csonkolás egyaránt alkalmazható balról, jobbról, illetve a kereső kérdés belsejében. A "csonkolást" a szó belsejében is lehet használni.

 • A több-mezős keresés közben több szempont alapján több fogamat adhatunk meg egyszerre keresőkérdésként.

 •  Az összetett keresőfelületen egyszerre több kritériumot is meghatározhatunk. Ha nem konkrét dokumentumot, hanem egy adott témához keresünk irodalmat, akkor az összetett keresőfelület segítségével pontosabb találatot érhetünk el.

 •  A releváns találatra gondolva, eredményeinket tovább szűkíthetjük nyelv, megjelenési év, dokumentumformátum és elhelyezés alapján.

 •  A böngészés menüpont segítségével a különböző keresőlistákban lapozhatunk előre - hátra az általunk meghatározott betűtől, szótól kezdődően. A számítógépes katalógus a katalógustételek adataiból rendezett listát készít.

A Találatok menüpontra kattintva az utolsó keresés találati halmaza kerül képernyőre rövid formátumban. Ha többet szeretnénk tudni az egyes rekordokról, megtekinthetjük azokat bővebben is a tétel előtti sorszámra kattintva. Kijelölhetünk több tételt is egyszerre, vagy lista tetején lehetőség van "Mindent választ" gombbal az összes tételt megjelölni, majd a "Választottak megnézése" gombra kattintva megnézni ezeket a kiválasztott formátumban. Korábbi keresések - keresés és böngészés során a kiválasztott és megtekintett rekordokat tároltathatjuk a „Kosárban” vagy a "Saját e-polcra" gombra kattintva, menthetjük a PC-re, elküldhetjük e-mailen.

A Folyóiratok adatbázisa az egyes folyóiratok bibliográfiai adatain túl tájékoztat a könyvtárban található teljes állományról, a meglévő indexkötetekről, az esetleges hiányokról, valamint a legfrissebben beérkezett számokról, ha a Példányok sorra kattintunk. A Kapcsolódó dokumentumok sorra kattintva pedig eljuthatunk a folyóiratok online változataihoz.


 Szövegdoboz: PRÓBÁLJUK KI!
 1.    Válasszuk ki a BDF katalógusát és a böngészésnél nézzük meg, hogy Bük kifejezésre milyen találati listát kapunk!
2.    Hajtsunk végre több mezős keresést és nézzük meg Németh Sándor milyen műveket írt, vagy közreműködött bennük!
3.    Nézzünk utána, hogy Bük városról milyen szakdolgozatok íródtak!

 Szövegdoboz:   FELADAT
 1.    Nézzen utána, hogy a BDK-ban vagy a NyME SEK könyvtárában található meg a „2015: a káosz éve és a magyar elit háborúja” c. könyv? Ki írta? Mikor jelent meg?
2.    Göncz Árpádról jelent-e meg könyv?
3. Most tanul nordic walkingozni. Szeretne többet tudni róla. Keressen hozzá irodalmat !
Ugrás a lap tetejére 

2.3.3     SZIKLA – büki városi könyvtár

 http://www.tancsics-ohaza.sulinet.hu/konyvtar/images/stories/allomany/szikla21.jpg A SZIKLA IKR megismerése kiváltképp szükséges, hiszen Vas megye valamennyi városi könyvtára ezt a rendszert használja. Elnevezése a SZInkronizált Központi Lelőhely Adatbázis rövidítéséből szármázik. Sokrétű. Használható állománygyarapításra, dokumentumok és olvasók nyilvántartására, bibliográfiai adatok készítésére, kölcsönzésre, statisztikai adatok kinyerésére, sok szempontú keresésre, leltározásra, selejtezésre, stb. A megismert munkafolyamatokat integrálták a rendszerbe.  

Jellemzői:

 •  Magyar fejlesztésű, célspecifikus, multiplatformos adatbázis-kezelő

 • Kliens – szerver architektúrájú rendszer

 •  Komplexitás ellenére is egyszerűen kezelhető

 •  Folyamatos fejlesztés jellemzi

 • Távfelügyelettel karbantartott rendszer, amelyben automatikusan történik program- és adatbázis frissítések az Interneten keresztül

 •  Megfizethetősége miatt is népszerű hazánkban

 •  A hatályos magyar és nemzetközi könyvtári szabványokra és jogszabályokra épül,

 •  Könyv, audiovizuális és elektronikus dokumentumok, aprónyomtatványok, atlasz, térkép, kotta, fotó, folyóirat és cikk feldolgozására alkalmas

 •  Támogatja a vonalkódos kölcsönzést, teljes körű forgalmi statisztikák nyerhetők belőle

 •  Alkalmas postakész felszólítók és előjegyzésekről értesítők nyomtatására, illetve email-ben vagy sms-ben küldésére

 •  Rövid körlevél megírását és olvasóknak kiküldését is biztosítja

 •  Androidos alapú mobilalkalmazások fejlesztése zajlik

 •  Katalógusa már online is kereshető, többféle keresési szempontrendszerrel, amelynek lehetőségeit bővíteni lehet

 •  Adatbázis támogatás: MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia Adatbázis), SZIKLA (Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis), Tankönyvi Adatbázis, Névváltozat Adatbázis, a Tárgyszó-ETO Kapcsolati Adatbázis

 

KERESÉS A SZIKLÁ-BAN

         A SZIKLA adatbázissal ismerkedünk meg. Megnézzük elsőként, hogy milyen online kereső felületen tudunk információt gyűjteni egy adott könyvtár saját adatbázisában. Ezt követően a központi adatbázis lehetőségeit is kipróbáljuk, amely egy közös adatbázisba integrálta valamennyi „SZIKLÁ”-t működtető könyvtár állományadatait.

A)   Keresés egy adott könyvtár saját adatbázisában:

         A SZIKLA webkatalógusokat használók grafikus, felhasználóbarát felülettel találkozhatnak. A NETLIB fejlesztők folyamatosan közreműködnek a „szikla” könyvtárak honlapjainak megújításában. Az új könyvtári portálok interaktívak, könnyen kezelhető felületet nyújtanak mindenki számára.

A kőszegi könyvtár katalógusa szerves részét alkotja a honlapnak. Használata könnyű.
A keresési funkció tagolt, széles körű kutatást támogat, hiszen egyszerre több vasi könyvtár állományát is át tudjuk böngészni egy felületen.
 

Végezhetünk a katalógusban:

·         egyszerű keresést

·         összetett keresést

·         fotókeresést

·         vas megyei keresést

Megnézhetjük a legutolsó kereséseket, valamint a „Top statisztikákon” belül választ kaphatunk arra, hogy mely szerzők, könyvek voltak a legkeresettebbek egy adott időszakban.

Érdemes elsőként áttekinteni a katalógus használati útmutatóját. A SZIKLA rendszert használó könyvtárak weblapján elérhető és segítséget nyújt abban, hogy egyes ikonok mit jelölnek, milyen információt hordoznak a felhasználó számára a keresőfelületen.


Keresőfelület jellemzői:  
 •  szabadon változtatható kereső űrlap

 • többféle keresési feltétele megadását engedi, pl. szerző, cím, kiadó, sorozat, tárgyszó, stb.

 • a keresési feltételeket a keresés során össze is kapcsolhatjuk.

 •  pontosíthatjuk keresésünket az adatbázis tetszőleges részhalmazában, akár nyelv szerint, dokumentumtípus alapján, stb.

 • megjelölhetünk több keresés eredménye közötti halmazműveletet

 • keresésünket, találati halmazunk megjelenítését finomíthatjuk

 •  megadhatjuk azt a települést is, ahol keresni kívánjuk a keresett dokumentumot


Dinamikus gyorslinkeket alkalmaznak, pl:[2]

Szerző további műveit nézhetjük meg
Polcra helyezhetjük el találatainkat
Szerzőről szóló műveket jelöli, és jutunk el hozzájuk
Magyar Elektronikus Könyvtárban fellelhetjük az adott mű teljes szövegű, online elérésű változatát
Wikipédiában szócikket találunk az adott szerzőről, vagy műről

A találat megjelenítésekor sok információhoz jutunk

-  Művek szerinti csoportosítást kapunk

http://netlib.hu/hun/pic/4.jpg

-  Fokozatos megjelenítés (mű->kiadás->példány)

-  Teljes körű: hagyományos és nem hagyományos, helytörténeti, multimédiás és elektronikus dokumentumok egységes felületen történő megjelenítéséhez jutunk

-  Az adott műnél annotációt (tartalomleírást), borítóképet is kaphatunk, ami központi tarolás eredménye

-  Dokumentum története megmutatja pl. azt is, hogy hányan olvasták, mikor utoljára

-  Tetszésszámlálót találunk, amelyet mosolygó http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Face-smile.svg/45px-Face-smile.svg.pngés szomorú http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/5/5a/Szomor%C3%BA.png/45px-Szomor%C3%BA.pngarcok jelölnek

http://netlib.hu/hun/pic/5.jpg

 


Feladat

1.    Iratkozzon be a büki városi könyvtárba, amennyiben nem tagja még!

2.    Kérje regisztrációját az online katalógus használatához!

3.    Kölcsönözzön ki néhány dokumentumot!

4.    Jelentkezzen be felhasználónevével és jelszavával az online katalógusba és nézzen utána adatainak! Ha szükséges módosítsa őket!

5.    Nézze meg, mikor járnak le kölcsönzött dokumentumai!

6.    Keressen könyvet Bartos Erikától, majd válasszon ki olyan dokumentumot, ami kölcsönzésben van és küldjön rá előjegyzést!

Ugrás a lap tetejére 

 

B)   Keresés a SZIKLA országos adatbázisában:[3]

Több mint 500 könyvtár, több mint 3 millió különböző leírást tartalmazó közös katalógusát biztosítja a netes felület.

 

Gyors keresés

A SZIKLÁ-ban egy gyors mező valamint egy részletes űrlap használatával kereshetünk.
A gyors mező közvetlenül a menüsor alatt helyezkedik el. Ebbe a mezőbe bármilyen adatot írhatunk, akár címet, akár szerzőt akár kiadót, akár tárgyszót, stb., azaz bármilyen bibliográfiai adatot, amelyre kíváncsiak vagyunk. Ez a kereső funkció a teljes adatbázist és a rekordok teljes adattartalmát vizsgálja, mégpedig a keresendő adat mezőben lévő szavak logikai "és" kapcsolatában.

  Speciális keresés

Egy konkrét könyvtár vagy könyvtárak egy meghatározott csoportjának állományában a "Speciális keresés"-re kattintva konkrét szempontok szerint kereshetünk. Konkrét települést, vagy könyvtártípust tudunk megjelölni például. Különböző kereséséi szempontokat kiválasztva pontosítani tudjuk keresőkérdésünket, így találati halmazunkat szűkíthetjük.


1.    Nézze meg, hogy a Vasvári könyvtárban megtalálható-e Arany János Toldija?

2.    Karácsony címmel keressen hanganyagot a vas megyei könyvtárakban!

3.    Bükről milyen cikkek találhatók az adatbázisban?

 

2.3.4   Még több könyvtári rendszer

Három olyan könyvtári rendszerrel ismerkedtünk meg, amelyek Vas megyében előfordulnak, ám a kínálat ennél gazdagabb. Ez talán a hátránya is a magyar könyvtári rendszernek. Nincs sajnos egységes iránypolitika ebben a kérdésben. Nagyban hozzájátszik az is, hogy egyes könyvtárak mérete és büdzséje melyik rendszer működtetését engedi meg. Pár gondolat erejéig ismerkedjünk meg néhány IKR-el még. Ha kedve van, próbálgassa is ki őket:

 Corvina

Az amerikai Voyager termék magyar verziója. Jobbára közepes, nagy könyvtárak számára fejlesztették ki. Valamennyi munkafolyamatot támogatja, több modulból épül fel. egyik legfontosabb értéke a rendszerek közötti átjárhatóság, szabványos kommunikáció. Alapja lette ezért az első magyar közös katalógusnak (ODR), majd a MOKKA-nak (Magyar Országos Közös Katalógus).[4]

Néhány Corvinát használó országos szolgáltató és könyvtár:[5]

 • MOKKA - Magyar Országos Közös Katalogizáló Rendszer

 • VOCAL - Corvina könyvtárak közös katalogizálási rendszere

 • ODR - Országos Dokumentumellátó Rendszer Központja

 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

 • Balassi Bálint Megyei Könyvtár

 • Békés Megyei Könyvtár

 • Csorba Győző Megyei Könyvtár: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár

 • Illyés Gyula Megyei Könyvtár és 16 községi könyvtár


Feladat

Látogasson el a honlapra: http://ecorvina.hu/?q=node/8

Hogyan használja? kérdésre segítséget ad pl: http://www.zounuk.hu/hu/webes-katalogus-hasznalatat-segito-oktatoprogram

HunTéka

Közepes, illetve nagyméretű könyvtárak számára fejlesztett magyar rendszer, amelynek „gyermek” változatát a KisTékát az egyszemélyes könyvtárak (iskolai, községi) számára hozták létre. Szintén kliens-szerver architektúrájú. Viszonylag alacsony ára miatt kedvelt termék. A felhasználói felületek kivétel nélkül grafikusak. Az olvasók számára rendelkezésre álló katalógus Web böngészővel használható, amelynek eszközei közismertek, így minden olvasó számára könnyű a kezelését elsajátítani. Katalógus modulja lehetővé teszi, hogy valamennyi dokumentumtípus kereshető legyen.

HunTékaA feltárt dokumentumhoz szöveg, kép, hangzó anyag is hozzákapcsolható. A WebOPAC modul az olvasó igényeit hivatott kiszolgálni. Az olvasó a HunTéka WebOPAC segítségével kereshet, böngészhet a katalógusban. A találatokat jól áttekinthető listában kapja meg, amelyből a leíró és a példány rekord részletei több nézetben jeleníthetők meg.
A keresőfelület lehetőséget nyújt a találathoz kapcsolódó multimédia anyagok (képek, hangzó anyagok, videók) és teljes szövegű dokumentumok megjelenítésére is.

Az olvasó – jelszava segítségével – megnézheti saját kölcsönzéseit, előjegyzéseit, hosszabbíthatja kölcsönzött dokumentumait és üzenetet küldhet a könyvtárosnak, akiknek válaszát ugyanitt olvashatja. A keresés találatainak megjelenítése több formában lehetséges (rövid, részletes, MARC).

A rendszert használó könyvtárak katalógusát egyesítették egyetlen virtuális katalógusba HunKat katalógus.[6] Jelenleg a programot már 225 könyvtárban vezették be.


Nézze Meg !

Látogasson el az alábbi honlapokra: http://www.hunteka.hu/,

http://www.kisteka.hu/.

www.hunkat.hu

A Huntéka online felületén oktató-program segíti a rendszer megismerését.

 

Textlib

A Textlib az InfoKer Számítástechnika-alkalmazási Szövetkezet által fejlesztett könyvtári rendszert több száz közepes és kis könyvtárban vezették be és használják ma is.[7] Feladata ugyan az, mint a már említett IKR-nek. A könyvtári munkafolyamatok automatizálása a könyvtárosok, az olvasók, a számítógépes szakemberek tevékenységét támogatja. Webes katalógus (OPAC) modullal rendelkeznek. Megjelenésében kissé szokatlan, grafikailag kevésbé támogatott helyenként.


Feladat
Látogasson el a könyvtárak honlapjaira vagy a http://www.textlib.hu weboldalra!

1.    Keresse meg az alábbi két könyvtár webopacját és nézzen utána, hogy milyen művek találhatók meg Lakatos Menyhérttől?

-  József Attila Megyei és Városi Könyvtár (Tatabánya)

Vörösmarty Mihály Könyvtár (Székesfehérvár)

Ugrás a lap tetejére 


[1] Aleph 500 URL: http://www.ex-lh.hu/site/index.php/HU/aleph

 

 [2] Új OPAC és OPAC+ Modulok. URL: http://netlib.hu/hun/webopac.php

 

 [3] SZIKLA adatbázis – speciális keresőfelülete. URL: http://netlib.hu/hun/sziklakereso.php

 

 [4] Bakonyi Géza: VOCAL – a Corvina könyvtárak osztott katalogizálási rendszere. IN: Könyvtári Figyelő, 1999. 2. sz. 256- 267.

 

 

 

Vissza Tovább